Publiek Domein Dag 2017

Elk jaar, op 1 januari, verlopen de auteursrechten op duizenden werken die dan het publiek domein betreden. In België duurt auteursrechtelijke bescherming 70 jaar, in 2017 komen dus de werken van auteurs die in 1946 overleden zijn in het Publiek Domein. Dit jaar verwelkomen we de creaties van onder andere Gertrude Stein, Léon Spilliaert, László Moholy-Nagy en H. G. Wells. Auteursrecht is een belangrijk instrument waarmee creatie en verspreiding van artistiek werk beschermd kan worden. Maar het Publieke Domein is essentieel omdat het vrije toegang tot werken garandeert. In de context van een digitale cultuur die collectieve praktijken genereert en hergebruik stimuleert, wordt het belang van het Publieke Domein elk jaar alleen maar groter.

Sinds vijf jaar organiseren we daarom, net als heel wat organisaties in andere landen, samen met de Koninklijke Bibliotheek van België, het Centre de Recherche Information Droit et Société (CRIDS), Nova Cinema, vereniging voor Kunst en Media Constant, en dit jaar ook vergezeld door Plus-tôt Te laat, een dag gewijd aan het Publiek Domein.

Op zaterdag 27 mei, 2017 vieren we de nieuwe werken en besteden we op een kritische manier aandacht aan het huidige systeem van intellectueel eigendom. Hoe kunnen we een bijdrage leveren aan een cultureel klimaat waarin het delen, hergebruik en de vrije verspreiding van kennis geen uitzondering meer is?

PROGRAMMA

Terwijl de volwassenen een middag gewijd aan het werk van de Belgische schilder Léon Spilliaert en de (her)ontdekking van het Dagboek van Anne Frank doorbrengen in de Koninklijke Bibliotheek, kunnen de kinderen deelnemen aan een workshop geluidseffecten rond de films van Charley Bowers in Nova.
Charley Bowers, onbegrepen figuur van de cinema uit de jaren twintig van de vorige eeuw, creëerde een personage dat op een vreemde manier aan Buster Keaton doet denken. Hij regisseerde en acteerde in twintig slapstick films waarin hij live-action en animatie mengt. Hij zet een uitvinder van onwaarschijnlijke en absurde machines neer die onze tijd, met zijn voortschrijdende mechanisatie en wetenschappelijke vooruitgang, in twijfel trekt.

Vanaf 26 april: Een selectie originele documenten van Léon Spilliaert met getekende interpretaties van Axel Claes, Remi Huang, Ninon Mazeaux te zien in het Librarium, Koninklijke bibliotheek.

Koninklijke bibliotheek

14.00: Le domaine public & le droit d’auteur en 2017 [FR]
Séverine Dusollier, professor, Ecole de droit, SciencesPo, Paris + Sandrine Hallemans, Centre de Recherche Information, Droit et Société (CRIDS)

14.30: De dag van het publiek domein komt altijd te laat [NL]
Femke Snelting, Constant

15.00: Léon Spilliaert dans les collections de la Bibliothèque royale [FR]
Eglantine Lebacq, Bibliothèque royale de Belgique

15.30: Fanzine Léon Spilliaert [NL + FR]
Axel Claes, Remi Huang, Ninon Mazeaux, Plus-tôt Te laat/Chez Rosi

16.00: The Death of the Authors, 1945: de collectieve stem van Anne Frank [NL + FR]
Stéphanie Vilayphiou, OSP + An Mertens, Constant

In 1945 liet Anne Frank als vijftienjarige het leven in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar dagboek zou in het publiek domein verschijnen op 1 januari 2016, maar de Anne Frank Foundation, een organisatie die werd opgericht door haar vader Otto Frank stelt dat Anne’s dagboek nog onder auteursrecht is tot 1 januari 2051.

Bij wijze van experiment, maar ook als toonbeeld van de complexiteit die schuilgaat achter de notie van ’publiek domein’, bevrijden we Anne’s dagboek zin voor zin. Je wordt uitgenodigd om je stem te lenen aan een of meerdere zinnen. Je zal de zinnen in willekeurige volgorde kunnen herbeluisteren.

Nova Cinema

10.00 – 12.00 + 13.00 - 17.00
Twee workshops voor kinderen [FR + EN]
Musicus en sound designer Laurent Gerard aka Elg, en radiomaker Myriam Prévost geven twee workshops waarin de films van Charley Bowers van geluid worden voorzien. De workshops zijn bedoeld voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Het is een gelegenheid om de films te ontdekken, om te begrijpen wat geluid in cinema betekent, te experimenteren met en ontdekken van instrumenten, machines, geluidstrucs, om een "‹"‹live soundtrack te maken en vooral om plezier hebben. De films worden om 18:00 in Nova vertoond met live begeleiding door onze jonge kunstenaars.
2 x 6 plaatsen, inschrijven bij mariette@nova-cinema.org

18.00 - 19.30: Charley Bowers

Now you tell one, Charley Bowers, 22min, 1926
De leugenaarsclub komt bij elkaar om het ongelooflijkste verhaal te belonen.

A Wild Roomer, Charley Bowers, 24min, 1926
Onze held krijgt een erfenis, maar hiervoor moet hij binnen 24 uur de werking van zijn nieuwste uitvinding kunnen aantonen.

Egged on, Charley Bowers, 24min, 1926
Charley Bowers heeft een fantastisch project: een machine bouwen die eieren onbreekbaar maakt.

19.30 - 21.00: Gastentafel

21.00 - 22.30: Avondprogramma

Toestemming voor Charley Bowers [FR]
Nova

Een toekomst voor het publieke domein (werktitel) [FR + EN + NL]
Lezing door Just for the Record, feat. Constant

Rond Gertrude Stein [EN]
Performatieve voorlezing van een keuze uit het werk van Gertrude Stein. Teksten gekozen door de artiesten.
Frédérique Franke: Muziek
Rachel Sassi: Stem


KBR/BRB, Mont des Arts + Nova Cinema, Rue d’Arenberg 3, 1000 Bruxelles