Van 14 tot 23 februari 2012

Verbindingsprotocollen in Artefact 2012

STUK Kunstencentrum Naamsestraat 96 - 3000 Leuven

Als deel van het Artefact Festival in Stuk Leuven, met als thema ’Het Sociale Contract’, presenteert Constant ’Verbindingsprotocollen’.

Niet alleen mensen, maar ook bots, zoekmachines en spiders houden zich aan wetten en afspraken. Zowel in het dagelijkse leven als in de openbare ruimte, wanneer we emailen, surfen of chatten gelden afspraken, normen, wetten en voorschriften. Welk sociaal gedrag schrijven overheden, bedrijven, regulerende instanties aan machines voor? Hoe is het sociaal contract ingeschreven in standaarden en technologische infrastructuur?

In Verbindingsprotocollen brengt Constant onderzoeksmateriaal samen over hoe mensen, machines, en omgevingen verbindingen met elkaar aangaan. De collage van kunstwerken, notities, manuals, instructies, beelden en teksten is te lezen als een ruimtelijke publicatie die gedurende het festival "live" geredigeerd wordt door Constant. In een levende verzameling die zich langs de trappen van het STUK beweegt proberen we ’zachte’ factoren zoals aantrekkingskracht, affectie, gelijkenis en nieuwsgierigheid in balans te brengen met de ’hardheid’ en onomstotelijkheid van formatting, contracten en ’terms of use’ documenten.