Kunsten & Feminismes

Miniprogramma waarin genderstudies worden geïntegreerd in kunsteducatie.

Het project wordt gecoördineerd door twee verenigingen: SOPHIA, die gericht is op bevordering van genderstudies (1) in het hoger onderwijs in België en CONSTANT, die artistieke praktijk verbindt met theoretisch denken op het gebied van internet en digitale communicatie.

Het doel van het project is om studenten inzicht te geven in het werk van feministisch kritisch denken op het gebied van kunst. Dit werk helpt niet alleen om de verschijnselen van genderongelijkheid in het vak te begrijpen, maar verrijkt dankzij nieuwe hypotheses ook de analyse van artistieke fenomenen.

Met de medewerking van La Cambre, Ecole nationale supérieure des arts visuels, en ERG, Ecole de recherche graphique, Brussel.

Met de steun van het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Elsene, op initiatief van Sylvie Foucart, schepen van Cultuur, Erfgoed en Vroege Kinderjaren.

(1) Genderstudies hebben de specificiteit van het introduceren van een feministisch perspectief in kennis. Dit kritisch perspectief, genoemd de genderdimensie, is een bevragings- of leesraster op basis van seksualiteit.