Antwerpen, België

De toekomst van digitale televisie

Stitch and Split nodigt u uit om de toekomst van de digitale televisie te bekijken, niet vanuit de utopistische alles kan verkoopsstrategieën, noch vanuit de militante activistische of artistieke hoek. Maar, wat als Hollywood bepaalt wat je bekijkt, en hoeveel keer? Of enkel in familieverband? Maar wat is dan juist een familie? Wat als je als publiek niet meer langer de vrije keuze hebt over wat je wanneer juist wil bekijken, zelfs al heb je ervoor betaald? Sciencefiction, zegt u? Deze sciencefiction schrijver opent onze ogen en zet onze kijkbuis op de zender van de toekomst.

Lezing
Laat Hollywood je rechten niet gijzelen.
Cory Doctorow

Amerikaanse entertainment bedrijven verkondigen dat ze praterij willen vernietigen, maar door hun tactieken bestrijden ze de onschuldigen om de schuldigen te raken. Een pan-Europees digitale televisie beperkingsvoorstel zal de studio’s omvormen van bedrijven die de controle hebben over het kopieren van films naar bedrijven die het ontwerp van alle DTV (digitale televisie)-toestellen zullen bepalen. Die restricties op die toestellen zullen beslissen hoe groot je familie mag zijn, met hoeveel je mag kijken. Ze zullen je ontnemen van je al je kijkrechten die je hebt onder de auteursrechtwetgeving. Een voor een verkopen ze die rechten weer terug aan jou. Het is niet echt een kosher bedrijvenplan, wel eerder een urinebuisinfectie. Europa’s toekomstige Broadcast Flag zal open source verbieden voor DTV waardoor zij controle krijgen van jouw tv-apparatuur. Zo word je letterlijk de slaaf van je kijkbuis... In de woorden van Cory Doctorow: Get your torch and pitchfork, for this genuinely sucks — and you shouldn’t take it lying down!

Cory Doctorow is sciencefictionschrijver en mede-oprichter van de beroemde weblog boing boing (meermaals verkozen tot beste weblog ter wereld).Hij was tot eind 2005 ook de Europese vertegenwoordiger van de Electronic Frontier Foundation, een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van de internaut. De romans van Cory Doctorow zijn beschikbaar onder een Creative Commons licentie. Ze onderzoeken draadloze maatschappijen, het leven in Disney world en hoe je kunt overleven in een economie (non-scarcity economy) waar je aan niets ontbreekt.

Filmvertoning
The artwork in the age of its Mechanical Reproducibility
by Walter Benjamin as told to Keith Sanborn VSA, 1996 > Regie: Keith Sanborn > 3’20"

Stitch and Split
MuHKA
Boingboing
Craphound


@ MuHKA_Media, Antwerp, Belgium