Project: Constant_V

21C/19C. Procedures for Anthropometric Image Reversal | Finissage

In de komende drie weken kun je nog komen kijken naar ’21C / 19C. Procedures voor Antropometrische Image Reversal’ in de vitrine van Constant. Op vrijdag 21 oktober van 16u00 tot 18u00 is de kunstenares aanwezig om uw vragen te beantwoorden en in gesprek te gaan over de installatie.

Doorheen de lenzen van 19de-eeuwse fotografen ontrafelt beeldend kunstenaar Antje Van Wichelen een aantal clichés en onderliggende motieven van de Westerse koloniale antropometrische fotocollecties. Met stop-motiontechnieken, manuele 16mm film prints, filmstroken en vergrootglazen herschrijft ze de beelden naar een nieuw, 21ste eeuws, interpretatiekader.

Tijdens haar artistieke onderzoek kwam Antje Van Wichelen in aanraking met het verrassend uiteenlopende beleid dat de verschillende archieven voeren voor het gebruik van deze foto-collecties. Tijdens de opening van haar installatie in de vitrine van Constant, gaat ze hierop in met een “schroeiende” performance waaraan het publiek kan deelnemen: Hoe de beelden te gebruiken? Welke beelden te tonen/niet te tonen?

De installatie is zichtbaar tot en met 23 oktober 2016.

Met dank aan: Stitiching nationaal museum van wereldculturen, ITG, LaboBXL, MTK, Mossó, Rokia Bamba

Beeld: Etnologisches Museum, Staatliche Museen zu Berlin + (CC) BY - NC - SA

Met de steun van: Vlaamse Overheid, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Service du Gouvernement Francophone Bruxellois, Dienst Nederlandstalige Aangelegenheden Sint-Gillis.


@ Constant

rue du Fortstraat 5, 1060 Saint-Gilles / Sint-Gillis